Is Vitens in het bezit van de BRL 6010-certificering t.b.v. legionellapreventie?
Nee Vitens zelf is niet in het bezit van de kwaliteitsverklaring inzake de nieuwe KIWA Certificering (BRL 6010 nr. K21467/04 betreffende risicoanalyse en beheersplan legionellapreventie). Hiervoor werken we met partners welke daar wel aan voldoen. Graag brengen we u in contact met onze partners partners die dit prima voor u kunnen verzorgen.
Is legionella gevaarlijk in drinkwater?
Legionella is alleen gevaarlijk als hij in de longen doordringt bij inademing. Dat gebeurt alleen wanneer de bacterie door hele kleine druppeltjes in de lucht is terecht gekomen. Een fijne verdeling van waterdruppeltjes in lucht noemen we een aerosol. Contact via de maag (bij drinken) is niet gevaarlijk.
Hoe lang duurt het voordat een monster is geanalyseerd op legionella?
Vitens maakt gebruik van de snelste methode, die gebruik maakt van PCR-bevestiging waardoor u een binnen 7 dagen bevestigd resultaat heeft. Als het nodig is kunnen we binnen 24 uur analyseren. Neemt u daarvoor contact met ons op.
Heb ik een onderzoeksverplichting voor legionella?
Voor leidingwaterinstallaties geldt alleen een onderzoeksplicht voor locaties met een verhoogd risico. Deze locaties worden in het Drinkwaterbesluit genoemd:
- Zorginstellingen.
- Zwem- en badgelegenheden.
- Verblijfsaccommodaties.
- Kampeerterreinen.
- Asielzoekerscentra.
- Jachthavens.
- Penitentiaire inrichtingen.
- Truckstations met douchegelegenheid.
- Leidingwaterinstallaties op evenementen.
Voor zwemwater geldt een onderzoekplicht voor bassins waarin verneveling plaats kan vinden, zoals bij:
- Waterspeeltoestellen.
- Whirlpools.
- Borrelbanken.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Moet ik meer doen dan alleen legionellamonsters laten nemen als mijn locatie onder de onderzoeksverplichting valt?
Ja. Wanneer u deze verplichting valt, moet u ook een risicoanalyse laten uitvoeren en een beheersplan laten opstellen. In dat beheersplan staan alle acties beschreven die nodig zijn om op een veilige manier met de waterinstallatie om te gaan. Deze beheersplannen kunnen onze partners voor u verzorgen. Voor meer informatie over het laten uitvoeren van een risicoanalyse en/of het opstellen van een beheersplan kunt u contact met ons opnemen.
Wat houdt de zorgplicht in?
Als een locatie niet valt onder de onderzoeksplicht, maar wel water levert aan derden (bezoekers, personeel, passanten), dan bent u zelf verantwoordelijk voor het bewaken van de waterkwaliteit. De toezichthouder toetst niet vooraf hoe u dit organiseert, maar kan in geval van een ernstige besmetting of normoverschrijding wel vragen hierover stellen. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op.
Aan wie en hoe moet ik een legionellaoverschrijding melden?
Als uw locatie onder de verplichting valt, dan moet u de melding richten aan:
- Voor leidingwater/drinkwater aan Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) d.m.v. het verzenden van een digitaal meldingsformulier. Klik hier om naar dit formulier te gaan. (Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaalt of de besmette punten in gebruik mogen blijven of afgesloten dienen te worden).
- Voor Zwemwater aan de Provincie via een meldingsformulier.
- Voor proceswater aan de GGD.
Verzorgt Vitens ook de uitvoering van beheersmaatregelen?
Vitens werkt samen met partners die beheersmaatregelen van u overnemen. Dat kan automatisch (bijv. bij temperatuurmetingen). Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen.
Mijn seizoensbedrijf is maar een aantal maanden geopend, heb ik dan nog een legionellaonderzoeksverplichting?
Strikt genomen is er voor legionella een onderzoeksverplichting met een frequentie van 2 maal per jaar. Als de openingsperiode korter is dan 6 maanden, dan kunt u de toezichthouder verzoeken om vermindering van de voorgeschreven frequentie; de toezichthouder kan dan wel voorwaarden stellen.