Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u binnenkort door ons gebeld.

Op dit moment voert Vitens alleen urgent werk achter de voordeur uit. Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u zo snel mogelijk door ons gebeld om deze te annuleren of te verzetten.

Meer informatie

Loodtest drinkwater

Het drinkwater in Nederland is van hoge kwaliteit. Veilig om te drinken en beter gecontroleerd dan menig voedingsmiddel. In sommige gevallen kan er echter nog teveel lood in het water voorkomen. Bijvoorbeeld in huizen van voor 1960 waar de loden leidingen niet of gedeeltelijk zijn vervangen.

Drinkwater in Nederland mag conform de Europese Drinkwaterrichtlijn niet meer dan 10 microgram lood per liter bevatten. De gemiddelde concentratie lood in Nederlands kraanwater is 1 microgram per liter. Als u teveel lood binnenkrijgt, is dat schadelijk voor de gezondheid. Vooral bij (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 6 jaar. 

De loodconcentraties in drinkwater zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het gebruikte leiding materiaal binnen installatie, de mate waarin het water lood kan oplossen en zelfs de snelheid waarmee het water door de leidingen stroomt. Maar ook van hoe lang het water in de leidingen verblijft en de totale lengte van de leiding. De hoeveelheid lood kan dus ook per kraan verschillen.

Als uw huis voor 1960 is gebouwd, kan het dus zijn dat er nog loden leidingen zijn. Als u het niet zeker weet, vraag het dan na bij een erkend installatiebedrijf. Als een installatiebedrijf het niet kan vaststellen, kunt u een meting van het loodgehalte in water laten doen. Vitens laboratorium kan dit onderzoek voor u uitvoeren via haar partners.

Meer informatie over dit wateronderzoek? Neem dan contact met ons op.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.