Afstudeerder grondwatermodellering

Standplaats
Zwolle
Aantal uren
32 - 40 uur
Educatie
WO
Afdeling
Asset Management
Salaris
Stagevergoeding

De uitdaging

Dag en nacht veilig en lekker water uit de kraan is zo vanzelfsprekend, maar het is nog flink ingewikkeld om dat voor elkaar te krijgen. En al helemaal als je je bedenkt dat onze (klein)kinderen later ook zorgeloos willen genieten van kraanwater. Daarom denken we bij de afdeling Asset Management vooruit en werken we hard aan het duurzaam veiligstellen van de drinkwatervoorziening op middellange en lange termijn.

 

Je afstudeeronderzoek voer je uit binnen de afdeling Asset Management. Bij Asset Management werken ca. 90 medewerkers. De afdeling heeft als belangrijkste opgave het vertalen en implementeren van de visie van Vitens ten behoeve van een toekomstbestendige drinkwatervoorziening. Dit doen we door het proactief leveren van beleidsplannen & beleidskaders, strategisch en technologisch advies, strategisch omgevingsmanagement, het inrichten en regisseren van programma’s en van management informatie.

 

Het onderwerp

Voor het succesvol gebruik en managen van haar drinkwater onttrekkingen is een goed begrip van de ondergrond en vooral ook grondwaterstroming noodzakelijk voor Vitens. Toch is informatie over de ondergrond vaak beperkt beschikbaar als gevolg van de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn.

 

Voor het bepalen van de invloed van haar onttrekkingen op het grondwater maakt Vitens veelal gebruik van regionaal ontwikkelde grondwater modellen al dan niet lokaal verder verfijnd. Meer lokale onderzoeksvragen kunnen niet worden geadresseerd met dergelijke regionale modellen. Denk hierbij aan mate van grondwateraanvulling vanuit aanwezige watergangen bij freatische winningen, het ondergronds ontijzeren middels het injecteren van zuurstofrijk water, maar ook zeker het ontstaan van putverstoppingen . In deze processen speelt de lokale heterogeniteit een rol en die is niet gevangen in dergelijke modellen.

 

Daarom zet Vitens in op een onderzoeksproject (PhD project van Wiecher Bakx) in samenwerking met de kennisinstituut Wetsus en Deltares waarin de grondwaterstroming en snelheid rond een van de drinkwaterputten van drinkwaterwinning ’t Klooster (Hengelo, GLD) worden bemeten.  Naast meetgegevens met betrekking tot grondwaterstromingspatronen en snelheden is ook veel aanvullende informatie vergaard met betrekking tot de lokale opbouw van de ondergrond.

De opdracht

Je gaat in opdracht van onze hydroloog en de PhD onderzoeker van Wetsus aan de slag met het opzetten van een detail grondwatermodel voor de directe omgeving van de winput waar momenteel grondwaterstroming wordt gemeten. In een eerste stap controleer en kalibreer je het bestaande regionale grondwatermodel (modflow basis) zo goed mogelijk op basis van beschikbare peilbuisgegevens. Daarnaast ga je aan de slag om een detailmodel op te zetten waarbij je gebruik maakt van de vergaarde gegevens over de ondergrond van de directe omgeving van de winput. Beide modellen worden vervolgens vergeleken met de vergaarde grondwaterstroming meetgegevens.

 

Mogelijk draag je bij aan een vervolgstap waarin de meetgegevens van de grondwaterstroming worden gebruikt als modelinput in een verdere verfijning van het grondwatermodel. Je eerste stap zal zijn om samen met je begeleiders een onderzoeksplan op te stellen waarin je vastlegt waar je je in je onderzoek op gaat focussen.

Wat vragen we van jou?

Om de opdracht succesvol te kunnen volbrengen verwachten we van jou:

  • Je doet momenteel een master bij een relevante studie zoals Fysische Geografie, geohydrologie of watermanagement)
  • Ervaring met grondwatermodelleren is een pre
  • Je houdt ervan om je vast te bijten in een onderwerp en bent niet vies van een beetje wiskundige verdieping
  • Je ziet het als een uitdaging je onderzoek uit te voeren binnen een project bestaande uit meerdere bedrijven en onderzoeksinstituten
  • Goede communicatie in zowel Engels als Nederlands. De masterscriptie wordt bij voorkeur in het Engels opgesteld

Bijzonderheden

We zijn per direct op zoek naar een masterstudent die in de vorm van een masterthesis onderzoek zich wil vastbijten in deze detailmodelleringen voor een periode van ca. 6 maanden.

 

Je standplaats is Zwolle waar je minimaal 1 dag in de week op kantoor aanwezig bent, maar je zal af en toe ook op andere locaties zoals de veldlocatie werkzaam zijn. Er zijn ruime mogelijkheden om flexibel te werken, zowel in tijd als plaats. Je zal worden begeleid door onze hydroloog Sjoerd Rijpkema en de PhD onderzoek van Wetsus Wiecher Bakx. Vanuit Vitens is een stagevergoeding beschikbaar.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd om deze uitdaging op te pakken? Stuur dan je CV en een motivatie (max 1 A4) naar Sjoerd Rijpkema door middel van onderstaande sollicitatiebutton. Vragen? Ook voor vragen of aanvullende informatie kan je contact opnemen met Sjoerd op nr. 06 19300370.

Over Vitens

Vitens is met ruim 5,6 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Een derde van Nederland vertrouwt dus dag en nacht op ons. Omdat klanten niet voor ons kunnen kiezen, kiezen wij voor onze klanten en werken we hard aan een optimale dienstverlening. We zorgen voor 24/7 schoon en betrouwbaar drinkwater tegen de zo laagst mogelijke prijs. Maar daarnaast zoeken we nadrukkelijk de verbinding met de samenleving. We werken aan de bewustwording rondom kraanwater, zorgen dat het ook buitenshuis beter beschikbaar wordt en helpen in landen waar veilig en schoon drinkwater niet zo vanzelfsprekend is. Om dit te kunnen realiseren zetten wij in op diversiteit in onze teams. Omdat we geloven dat in het samenkomen van verschillende visies en inzichten veel creativiteit ontstaat. Denk jij dat jij hierin een goede bijdrage kunt leveren, dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren.

Uw gegevens

* Verplicht in te vullen velden

U heeft ongeldige karakters ingevoerd '%', '€' of '#' U dient een geldig e-mailadres in te voeren
U dient een CV toe te voegen
Max. 3MB: doc(x) of pdf
U dient een motivatie toe te voegen
Max. 3MB: doc(x) of pdf

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.