Hoe gaat Vitens om met het coronavirus?

  • Vitens voert tijdelijk geen werkzaamheden uit bij klanten thuis.
  • Drinkwater is zeer goed beschermd tegen alle virussen, inclusief het coronavirus. 
    Lees meer

Denise van Vliet – Bestuurskunde & Bedrijfskunde

Denise is 24 en woont lekker dichtbij het hoofdkantoor van Vitens, in Zwolle. Ze is veel bezig met dansen: ze doet aan hiphop en Zumba en heeft daar zelfs in lesgegeven. Daarnaast volgt ze veel sporten en kun je haar bijvoorbeeld alles vragen over schaatsen en shorttrack. Haar keuze voor Vitens was eigenlijk best praktisch: ze was op zoek naar een traineeship bij een maatschappelijke organisatie in de buurt. Daarnaast vond Denise het fijn dat het traineeship van Vitens haar niet in één bepaalde richting stuurde, bijvoorbeeld óf technologisch specialisme óf management. Ze wilde haar carrière namelijk nog niet direct afbakenen zonder te weten of ze een richting koos die haar goed lag. We vroegen naar haar ervaringen bij Vitens:

1. Wat vind je écht leuk aan het traineeship?

Ik ben twee maanden met VEI naar een project in de Filipijnen geweest. VEI is een samenwerkingsorganisatie van verschillende drinkwaterbedrijven in Nederland. Ze doen projecten met lokale drinkwaterbedrijven in ontwikkelingslanden. Tijdens het traineeship mag je maximaal 3 maanden met VEI weg, maar het is niet verplicht. Ik vond het wel heel erg gaaf dat ik die kans kreeg. Ik heb in de Filipijnen meegewerkt aan de opzet van een High Potential Program. Simpel gezegd betekent dat dat ik tien potentiële managers begeleid heb in het maken van hun persoonlijke ontwikkelplan. Hiervoor heb ik één op één gesprekken met hen gevoerd, maar ook workshops gehouden over verschillende leerstijlen, hoe je elkaar kunt helpen en hoe je op een goede manier feedback geeft. Daarna heb ik alle ontwikkelbehoeften naast elkaar gelegd en er één programma met onder andere trainingen van gemaakt. Doordat je echt lang in het buitenland bent, leer je de mensen en het waterbedrijf daar goed kennen en kun je ook echt iets bereiken. Het mooie hieraan is dat je ziet hoe waterbedrijven in andere (ontwikkelings)landen werken en hoe dingen worden aangepakt in een andere cultuur. Ik heb nog steeds contact met sommige mensen daar en ga komende zomer zelfs terug voor 3 weken om verder te werken aan het project!

Eigenlijk wil ik onze trainee-borrels en weekendjes weg ook even noemen. Want die zijn gewoon heel erg leuk. We zijn een gezellige groep samen! In sommige bedrijven ben je als trainee-af gewoon echt klaar en dan raak je als het ware een beetje verloren in het bedrijf. Maar wij blijven wel een hechte club en doen veel dingen samen. Je hebt altijd een soort van netwerk om op terug te vallen en dat is erg fijn. Iedereen staat altijd klaar om je te helpen en met je mee te denken.

2. Wat is je leukste opdracht tot nu toe?

Ik mocht als operationeel leidinggevende een project draaien bij de afdeling Klant & Facturatie. Dat is de afdeling waar we het meeste directe contact hebben met klanten. Er waren klanten die, door een administratieve fout, een verkeerd bedrag hadden betaald voor hun watermeter. Vitens vroeg aan die klanten om een foto van hun watermeter op te sturen, zodat er correcties gedaan konden worden. Het hele proces daaromheen heb ik begeleid. 

Toen ik leidinggevende werd, stond dit project nog in de kinderschoenen. Er was dus nog geen beeld van de omvang van het project. We wisten niet precies hoe lang het project zou duren en hoeveel mensen ervoor nodig waren. Uiteindelijk bleek het project heel breed te zijn. Ik heb daardoor veel contact gehad met andere afdelingen, relatiemanagers en zelfs met de directie. En ik mocht samen met een Lean-expert naar het proces kijken. Zo heb ik, samen met allerlei ervaren mensen van andere afdelingen, het proces zo soepel mogelijk geleid. Tegelijkertijd heb ik ook het team echt aangestuurd, dus kleine brandjes moesten tussendoor geblust worden. Er kwamen bijvoorbeeld steeds weer nieuwe situaties voorbij, waarbij we moesten beslissen hoe daarmee om te gaan. Het project werd zo groot, dat ik het helaas niet kon afmaken binnen de tijd die ik had gekregen. Wel kon ik een langetermijnplanning maken. Hieruit bleek dat er echt meer mensen nodig waren voor dit project. We hebben besloten deze extern in te huren en daarvoor heb ik sollicitatiegesprekken met kandidaten gevoerd. Echt een uitdagende opdracht, dus!  

3. Wat hoop je binnen het traineeship nog te doen?

Heel praktisch: ik hoop nog zes leuke en goede trainees voor volgend jaar te kunnen vinden voor Vitens! Daar ben ik al sinds september druk mee bezig. Dus ik hoop dat we mooie sollicitaties binnenkrijgen en in september weer heel goede trainees mogen verwelkomen. 

4. Raad jij het traineeship aan?

Ja echt wel, want je kunt hier heel erg veel doen. Ik stond in één opdracht bijvoorbeeld in contact met gemeenten, provincies en waterschappen. En dat is vanuit mijn opleiding bestuurskunde heel interessant. Maar aan de andere kant heb je hier echte specialisten zitten, zoals data-analisten en hydrologen. Dus als je dat interessant vindt, kun je die aspecten gewoon uit gaan proberen! Je hoeft van tevoren helemaal niet precies te weten welke weg je in wilt slaan. Je kunt van alles een beetje snoepen en dan na twee jaar bekijken wat het beste bij je past. 

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.