De dag van... Marvin van Wijnen

Hydroloog

Bij Vitens garanderen we onze klanten elke dag zuiver drinkwater. Vandaag, morgen en in de toekomst. Maar hoe ziet dat er in de dagelijkse praktijk nou uit? Om je een beeld te geven, nemen we je mee in de dag van Marvin van Wijnen, hydroloog bij Vitens.

6.30 UUR

Snel een bak yoghurt met cruesli. Een half uur later zit ik de auto naar Zwolle of met de fietst naar kantoor Utrecht. Vaak carpool ik met collega’s uit Utrecht. Zij in mijn wagen, of ik bij hen. Rond acht uur zijn we op kantoor. Eerst koffie, dan de computer opstarten.

Grondwatermodellen
Bij het werk van een hydroloog komt veel computerwerk kijken. Zo werken we met grondwatermodellen om de effecten van winningen te voorspellen. Wat zijn de effecten op de natuur en voor de landbouw? Met de formules kunnen we dit berekenen, ook voor toekomstige situaties. Al blijven de modellen een benadering van de werkelijkheid. De realiteit is soms weerbarstiger. En dat is lastig uit te leggen aan een boer die op zijn land wat anders ziet.

12.00 UUR

Lunchen met collega’s van de afdeling. Voor mij een broodje kroket. Als het goed weer is lopen we buiten een rondje met collega’s.

Nieuwe drinkwaterwinning
Het summum voor een hydroloog is toch wel de zoektocht naar een nieuwe waterwinning. Dit is een complexe puzzel waar veel bij komt kijken. Van zowel de grondwaterkwaliteit en kwantiteit moet veel worden uitgezocht. Ook ben je als hydroloog betrokken bij het plaatsen van nieuwe peilbuizen en pompputten tot onderzoek naar effecten op ecologie en landbouw. Belangrijk is dat we gedurende het proces goed communiceren naar al onze stakeholders. Dit doe je als hydroloog is samenwerking met de omgevingsmanagers van Vitens.

Zoutwachters
Een ander project op mijn lijstje is het Zoutwachtersproject. Bij de winning van zoet water trekken we ook zout water mee. Hoeveel dit is, meten we met zoutwachters. Met een kabel waarin een stroompje van de ene elektrode naar de andere gaat en de weerstand meet. Neemt de weerstand af, dan is het zoutgehalte in het grondwater toegenomen en de grens van zoet en zout misschien veranderd. Deze meetmethode heeft echter een bepaalde onzekerheid. Daarom maken we een analyse. Wat gaat goed, wat kan beter en wat willen we in de toekomst?

Uitdaging
Tussen dit alles door heb ik iedere dag nog een persoonlijke uitdaging: de kennis achterhalen van collega’s met jarenlange Vitens-ervaring. Zij weten van alles over specifieke gebieden, over boringen en grondwaterkwaliteit op deze plekken. Heel waardevol, want dit soort zaken leer je niet tijdens je opleiding.

De uitdaging voor Vitens is om ervoor te zorgen dat er 24/7 drinkwater uit de kraan blijft komen. We zijn druk bezig om onze huidige bronnen goed te beschermen, maar ook om nieuwe bronnen te vinden om in de toenemende vraag naar drinkwater te kunnen voorzien.

17.15 UUR

Ik tref de carpoolcollega’s bij de lift. Een uurtje later ben ik thuis. Even boodschappen doen en ’s avonds nog even sporten.

Word jij de nieuwe collega van Marvin?

Bekijk de vacatures en solliciteer!

Bekijk de vacatures

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.