Ons drinkwater op de warmste dagen ooit

Een terugblik op de zomer van 2019

We hebben een recordbrekende zomer achter de rug. Nog nooit eerder was het in Nederland zo heet. En die hitte heeft invloed op ons waterverbruik. Op de warmste dag van 40,7 graden Celsius verbruikten onze klanten met z’n allen wel 1,389 miljard liter drinkwater. Normaal gesproken is dat “slechts” één miljard.

Waterverbruik steeg lokaal met 400%

Bij verkoeling hoort water. Logisch dus dat op extreem warme dagen zoals 25 juli het waterverbruik extra hoog is. We zien dat het waterverbruik vooral oploopt in toeristische gebieden. Een perfect voorbeeld daarvan is het eiland Terschelling. Op een willekeurige dag in januari wordt daar ongeveer 890 duizend liter water verbruikt. Op 26 juli was dat meer dan 3,6 miljoen; een stijging van meer dan 400%! Gelukkig zagen we deze extreme toenames niet in heel Nederland. Gemiddeld steeg het waterverbruik in ons gebied ongeveer 38%; nog steeds een flinke toename!

Water en warme dagen: hoe zit dat?

Ondanks al dat extra waterverbruik, kon Vitens genoeg blijven leveren. Maar we zaten de afgelopen zomer soms wel op het randje van onze capaciteit. Hoe werkt dat dan? Simpel gezegd maakt Vitens continu een grote dagvoorraad water. Deze dagvoorraad voorziet onze klanten van schoon drinkwater. Wat er gebeurt wanneer het lang droog blijft, is dat deze voorraad moeilijker aan te vullen is. Oftewel, we verbruiken meer drinkwater dan we maken.

Doordat droge periodes steeds vaker voorkomen in Nederland, blijft water besparen het hele jaar door erg belangrijk. Wil jij weten hoe je water bespaart? Kijk dan op vitens.nl/waterbesparen.

Benieuwd naar hoeveel water je zelf verbruikt? Doe dan onze test op hoeveelzoveel.nl.

Vitens publiceert opgemaakt jaarverslag

Vitens heeft haar opgemaakte jaarverslag gepubliceerd. Deze wordt tijdens de uitgestelde aandeelhoudervergadering op 22 juni besproken en ter vaststelling voorgelegd.
Pijl rechts

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.