Woensdag 7 november Kraanwaterdag

Pers

Ruim 340 basisscholen en 630 klassen in Nederland doen woensdag 7 november mee aan Kraanwaterdag. Marike Bonhof, lid directie Vitens: “Op Kraanwaterdag willen we scholen stimuleren om wekelijks op een vast dag kraanwater te drinken. Het drinken van kraanwater is lekker en gezond voor kinderen en draagt bij aan het verminderen van de afvalberg”. De Kraanwaterdag voor basisscholen is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ van drinkwaterbedrijf Vitens.

Kraanwater is gezond

Uit Europees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen in Nederland 0,6 liter frisdrank per dag drinken . Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 5 kinderen in groepen 6, 7 en 8 te kampen heeft met overgewicht. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot gewichtsafname bij schoolkinderen. Daarom is water drinken ook gezonder dan het drinken van zoete drankjes . Kraanwater bevat belangrijke mineralen zoals calcium en bevat 0 calorieën. Leerkrachten signaleren dat leerlingen die kraanwater drinken zich beter en langer kunnen concentreren.

Patroon doorbreken met een Kraanwaterdag

Kinderen krijgen vaak pakjes met zoete dranken mee naar school. Kinderen lusten in principe gewoon water, maar het wordt lastiger als klasgenootjes wél limonade of sap mee krijgen. Met de invoering van een Kraanwaterdag wordt dit patroon minimaal één dag per week doorbroken en wordt kraanwater gemeengoed op school.

Opening Kraanwaterdag Almere

Kraanwaterdag wordt dit jaar feestelijk geopend bij basisschool De Omnibus in Almere. Alle 525 leerlingen worden bij de start van ochtend ontvangen op het schoolplein. De directeur van de school, Elies Kok opent samen met Marike Bonhof en Hilde van Garderen, wethouder van de gemeente Almere, Kraanwaterdag. Na een zing en dans optreden van de leerlingen wordt de “wij zijn kraanwaterschool” sticker geplakt bij de ingang van de school. Want ook na Kraanwaterdag gaat deze school elke woensdag kraanwater drinken. Als klapper op de vuurpijl gaan 11 Vitens gastdocenten, voorafgaande aan de quiz, aan 22 klassen bij de Omnibus een kraanwaterles verzorgen.

Kraanwaterdag is de leukste manier om over kraanwater te leren.

Om kinderen van de bovenbouw op spetterende wijze kennis te laten maken met kraanwater, spelen alle deelnemende scholen op 7 november de Kraanwaterdag-quiz en maken ze kans om een watertappunt te winnen voor het schoolplein.

Een initiatief van Vitens

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,7 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met 1.400 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 49.000 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden. De waterprijs per liter is €0,0013. Kortom kraanwater is goedkoop, duurzaam en lekker.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.