Wat als de zomer volgend jaar weer zo warm en droog is?

Nieuws
Zomer

Dit jaar kregen we te maken met een zeer warme en droge zomer. Het ene na het andere warmte en droogte-record werd verbroken. Voor Vitens was dit een drukke tijd. Door de aanhoudende warmte werd er door onze klanten 30 tot 40 procent meer water verbruikt dan normaal. Door de grote vraag stond onze productie- en distributiecapaciteit maximaal te draaien. Hierdoor waren we genoodzaakt de hulp van onze klanten in te schakelen. We vroegen jullie tijdens de piekuren het watergebruik te spreiden. Door de aanhoudende droogte hebben we uiteindelijk opgeroepen tot het beperken van het watergebruik, om zo te garanderen dat er overal water uit de kraan zou blijven stromen. Een situatie die zowel voor onze klanten als voor Vitens niet wenselijk is. Maar wat als het volgend jaar opnieuw zo warm en droog wordt?

Uiteraard doen we er alles aan om voorbereid te zijn op een soortgelijke situatie. Enerzijds is het aan Vitens om de capaciteit te leveren die gevraagd wordt. Aan de andere kant heeft deze enorme vraag een grote impact op de landbouw en natuur. Samenwerken is in zo’n situatie dus essentieel.

Onbeperkt water oppompen niet mogelijk

Vitens houdt voortdurend de maatschappelijke en demografische ontwikkelingen in de gaten, zodat wij onze infrastructuur hierop aan kunnen passen. Zo gaan we op zoek naar nieuwe waterwingebieden, breiden we onze capaciteit uit en bouwen we nieuwe productiebedrijven. Op deze manier kunnen we de waterlevering garanderen. Maar aan deze waterlevering zit wel een grens. Hoewel wij ook tijdens een uitzonderlijk warme en droge periode voldoende water willen blijven leveren, moeten wij ons houden aan opgestelde waterwinvergunningen. Pompen we teveel water op, dan heeft dit gevolgen op de omgeving.

Invloed op de natuur

Het drinkwater van Vitens komt van grondwater. Dit heeft grote voordelen ten opzichte van oppervlaktewater. Zo heeft grondwater een goede kwaliteit, en wordt het op natuurlijke wijze beschermd en gezuiverd door de verschillende lagen in de bodem. Hierdoor hoeft Vitens het water minder te zuiveren, wat energiezuiniger is. Er zijn echter regels opgesteld voor de hoeveelheid grondwater dat mag worden opgepompt. Overschrijden wij deze vergunningen, dan kan droogteschade ontstaan. Dit kan leiden tot een lagere opbrengst van land- en tuinbouwgewassen. Vitens heeft afgelopen zomer deze vergunningen moeten overschrijden om aan de watervraag te voldoen. We komen boeren met droogteschade uiteraard tegemoet, door op aanvraag een voorschot aan te bieden. We zien nog steeds de gevolgen van de warme en droge zomer. Zo is het grondwater nog niet aangevuld en is de droge grond nog niet hersteld. We willen in de toekomst voorkomen dat we deze vergunningen moeten overschrijden.

Waterbesparing

Wordt het volgend jaar opnieuw heel warm en droog, dan willen we de situatie van dit jaar zoveel mogelijk voorkomen. Vitens is momenteel druk in gesprek met gemeenten en provincies. We zoeken samen naar een juiste balans tussen het winnen van water en de schade aan de natuur.

Maar jij kunt daar ook iets aan doen. Door samen te werken behalen we de beste resultaten! Wat al helpt, is bewuster stilstaan bij je waterverbruik. Dagelijks gebruiken we gemiddeld 119 liter water per persoon. Hieronder een aantal simpele tips om water te besparen:

  • Douche iets korter. Als elke Nederlander één minuutje eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we 28 miljard liter water per jaar! (bron: www.water.nl).
  • Repareer een kraan die lekt. Een druppelende kraan verspilt per jaar zo’n 2.000 liter water.
  • Gebruik een spoelonderbreker op het toilet. Hiermee bespaar je gemiddeld 3 liter water per keer dat je het toilet doorspoelt.
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, scheren of handen wassen.
  • Zet je vaatwasser pas aan als hij vol is.
  • Gebruik het voorwasprogramma van je wasmachine zo min mogelijk.
  • Te veel water gekookt met je waterkoker? Gooi het water niet weg, maar gebruik dat water de volgende keer als je hem weer aanzet.
  • Was je met de hand af? Doe dat dan in een teiltje en niet onder de stromende kraan.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.