Veel meldingen over condens op watermeters – 5 tips voor als het vriest

Nieuws

De kou gaat Vitens en haar klanten niet ongemerkt voorbij. Maandagmorgen 26 februari belden drie keer zoveel klanten als normaal over problemen met hun waterhuishouding. Ze maakten melding van condens op de watermeter en problemen met de hoofdkraan.

Vitens is voorbereid op de vrieskou. Zo heeft Vitens extra monteurs aangetrokken voor (nood)reparaties en is de Klantenservice meer bemand.  De storingsmonteurs staan dag en nacht paraat om er in geval van problemen voor te zorgen dat iedereen tóch gewoon water heeft. Maar let wel: kosten als gevolg van vorstschade die komen kijken bij reparatie of vervanging van leidingen en meter ín de woning, komen voor rekening van de klant. Laat het dus niet zover komen! Hierbij tips om goed de winter door te komen.

 

 

 

1. Aftappen buitenkranen

 

Als het gaat vriezen kunt u de buitenkranen thuis het beste aftappen, anders loopt u kans dat ze bevriezen. De kranen die u minder vaak gebruikt bevinden zich vaak buiten of in de schuur of in de kelder. Deze kranen en leidingen maken daardoor een veel grotere kans op bevriezing. Hierdoor kunnen ze kapotgaan of gaan lekken, met soms hoge kosten tot gevolg.

 

Het is daarom handig om de kranen af te tappen. Dit doet u zo: draai eerst de stopkraan dicht en draai daarna het groene, blauwe of zwarte kraantje dat eronder zit, open. Er loopt dan een klein beetje water uit. Tot slot draait u de buitenkraan of de kraan in je schuur of kelder helemaal open: de rest van het water loopt er dan uit. Dit betekent dat de kraan afgetapt is.

 

Vitens monteur René doet het voor in het volgende filmpje:

 

 

 

2. Watermeter inpakken

 

Als de temperatuur buiten onder de 0 graden daalt, bestaat de kans dat uw watermeter bevriest. Dit kan ervoor zorgen dat er geen water meer uit de kraan komt, of zelfs dat de watermeter kapot gaat en er een lekkage ontstaat. Een nieuwe watermeter is ook nog eens prijzig. Pak daarom de watermeter goed in. U kunt hiervoor een sjaal, krant, handdoek of jas gebruiken. Wilt u zien hoe u de watermeter inpakt? Bekijk dan deze video hoe Vitens monteur René het doet:

 

 

Waar zit de meter?

 

In veel huizen bevindt de watermeter zich in de meterkast in de woning, waardoor deze niet zo snel zal worden blootgesteld aan vorst. Maar sommige watermeters bevinden zich op minder goed verwarmde plekken, zoals in een tochtige kelder of een watermeterput buiten de woning. In dat geval is het noodzakelijk om de watermeter te beschermen tegen winterse omstandigheden. Klanten zijn namelijk zelf verantwoordelijk zijn voor een goede doorstroming van de leidingen in de woning en het onderhoud van de watermeter.

 

 

3. Op wintervakantie

 

Zoekt u deze winter de sneeuw of juist de zon op? Pak dan niet alleen uw koffer, maar ook uw watermeter in. De watermeter kan door koude tocht al binnen een half uur bevriezen. Als u niet voor verrassingen wilt komen te staan, pakt u voor uw vakantie de watermeter in met een sjaal, krant of handdoek.

 

 

4. Temperatuur binnen

Zet bij strenge vorst de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid niet lager dan op 14ºC.

 

 

5. Lekkende meter of toch condens?

Als het buiten koud is gaat de verwarming een graadje hoger. Door het verschil tussen de kou buiten en de warmte binnen, kan er condensvorming ontstaan. Dat kan meestal geen kwaad, maar de druppels kunnen ook wijzen op een lekkage.

 

Wilt u checken of uw watermeter lekt? Neem hem dan af met een droge doek. Is de watermeter of de koppeling binnen vijf minuten weer nat? Dan is er sprake van een lekkage. Draai in dat geval de hoofdkraan stevig dicht. Bel daarna het gratis storingsnummer van Vitens op 0800 0359. Duurt het langer dan vijf minuten voordat u weer druppels ziet? Dan is er condensvorming en is er gelukkig niets aan de hand!

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.