Droogte raakt ons drinkwater

Blog

Water is hot. Na de recente droogte staat de drinkwatervoorziening volop in de publieke belangstelling. En terecht, want deze zomer was best spannend voor Vitens. Veel dagen zaten we tegen onze limiet aan van wat we kunnen leveren. We winnen grondwater ten behoeve van drinkwater. Vaak werd 30 tot 40 procent meer water gebruikt dan dat we kunnen oppompen. Voor mij begon de dag met een blik op de verbruikscijfers.

Er wordt voorspeld dat we te maken krijgen met langere perioden van droogte. Dat betekent dat we extra capaciteit nodig hebben om drinkwater te winnen, ondanks dat we ook bewuster en slimmer met water moeten omgaan. Langere periodes met droogte raken ons drinkwater.

Verleden week organiseerden wij als Vitens een debat met Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatakkoord. Hij staat met 100 organisaties voor de opgave om de CO2-uitstoot in Nederland te halveren richting 2030. Een belangrijke opdracht, waar Vitens achter staat.

Nijpels is enthousiast over de drinkwatersector: ”Een verborgen schat. Ons drinkwater behoort tot het beste in de wereld. Water is een eerste levensbehoefte, iets waar we heel zuinig op moeten zijn”.

De overheid moet ons water beschermen. Geothermie, boren naar duurzame warmte in de aarde, is een belangrijk onderdeel van het Klimaatakkoord. Er zijn plannen voor honderden diepe putten in Nederland. Drinkwatervoorraden en geothermie gaan niet samen op dezelfde plek. Gelukkig hoeft dit ook niet. Boren naar geothermie gebeurt bij voorkeur dicht bij de warmtevraag, dus bij een woonwijk of een industrieterrein; de watersector wint vooral in natuurgebieden. Maar laat ik heel helder zijn: wat Vitens betreft is er geen ruimte voor uitzonderingen. Vitens gaat graag met alle partijen in dialoog. Uw drinkwater moet prioriteit nummer één zijn.

Wij vinden dat geothermie niet kan in gebieden met drinkwaterbronnen, ook als deze nu nog niet in gebruik zijn. Juist door perioden van droogte hebben we in de toekomst meer wingebieden nodig. Vitens staat open voor dialoog met partijen die werken aan geothermie én de overheid om te zorgen dat dit de afspraak wordt.

Niets is beter voor het milieu dan water drinken uit de kraan. Daarom is het belangrijk dat drinkwater betaalbaar blijft voor iedereen. Vitens is het dan ook niet eens met de verhoging van de btw op kraanwater. Vandaag,met Prinsjesdag, staat dit op de agenda. Mensen gaan hierdoor 30% belasting betalen voor kraanwater, terwijl water uit flessen goedkoper wordt. Een Facebook-poll die Vitens hierover hield, is 11.900 keer ingevuld. 97% van de mensen vindt dit geen goed idee. Dat zegt genoeg, lijkt mij.

Jelle Hannema is bestuursvoorzitter van Vitens

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.