Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u binnenkort door ons gebeld.

Op dit moment voert Vitens alleen urgent werk achter de voordeur uit. Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u zo snel mogelijk door ons gebeld om deze te annuleren of te verzetten.

Meer informatie

Waarom smaakt het kraanwater bij oma anders?

Blog
Waarom smaakt het kraanwater bij oma anders

Smaken verschillen Het kraanwater in Nederland kan behoorlijk in smaak verschillen. Zo smaakt kraanwater in Sneek heel anders dan in Utrecht.

De smaak hangt onder andere af van:

  • Het soort water waarvan het kraanwater wordt gemaakt (grondwater, oppervlaktewater of duinwater).
  • De plaats (waterwingebied) waar het water wordt gewonnen en de behandeling (zuivering) die het daarna ondergaan heeft.

Het drinkwater dat bij jou thuis uit de kraan stroomt, is meestal afkomstig van een waterwingebied uit jouw omgeving.


Natuurlijke stoffen

Vitens maakt kraanwater van grondwater, dat als neerslag op de aarde terecht is gekomen of is meegevoerd door rivieren en in de grond is gesijpeld. Het water wordt uit de grond gepompt en gezuiverd. Tijdens het zuiveringsproces worden natuurlijke stoffen zoals kalk, ijzer en mangaan voor een deel uit het water gehaald. Dit zijn stoffen die het grondwater heeft opgenomen uit de bodem. De hoeveelheid natuurlijke stoffen in het grondwater verschilt per locatie en waterwingebied.


Mineralen bepalen

De aanwezige mineralen in de grondlagen - zoals natrium, kalium, calcium en magnesium - bepalen uiteindelijk de smaak van ons kraanwater.  Dit verschilt per regio. Zo smaakt water met een laag mineraalgehalte over het algemeen zacht en sulfaat en magnesium maken het water wat bitter. Natrium en chloride geven het water een ziltige smaak. Calciumhoudend water smaakt hard. De concentraties van, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, bepalen de ‘hardheid’ van jouw kraanwater.

 

De mineralen die in kraanwater zitten zijn goed voor je en heeft je lichaam nodig om gezond te blijven. Zo is onder andere calcium (kalk) goed voor je botten en gebit. Magnesium draagt ook bij aan sterke botten en is daarnaast ook nodig voor je energiestofwisseling en de opbouw en het functioneren van je spieren. IJzer is goed voor het bloed.


Chloor in kraanwater

In het verleden werd er chloor aan ons water toegevoegd. Chloor is een zeer effectief middel om bacteriën te doden, maar geeft een duidelijke smaak aan het water. Tegenwoordig is het toevoegen van chloor verboden en worden er andere, niet schadelijke stoffen gebruikt om water te zuiveren. Op vakantie in het buitenland proef je vaak wel dat er chloor in het water zit.


Kwaliteit drinkwater

Het verschil in smaak zegt niets over de kwaliteit van het kraanwater. De manier waarop Vitens het water zuivert verschilt per waterwingebied, maar het kraanwater voldoet altijd aan de strenge normen die zijn vastgelegd in de Waterleidingwet.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.