Nieuwe eigenaar voor watertoren in Breukelen

Vitens verkoopt objecten die niet meer bedrijfsmatig worden ingezet en niets meer toevoegen aan het proces ‘van bron tot kraan’. Door dit industrieel erfgoed op een verantwoorde manier te verkopen, krijgt het een tweede leven.

Baken van de omgeving

De 40 meter hoge watertoren werd in 1927 gebouwd in opdracht van Stichting Drinkwaterleiding Noord-West Utrecht. De toren heeft typische kenmerken van de art deco stijl en is ca. 40 meter hoog. Het waterreservoir heeft een inhoud van 400 m3. Het bijbehorende perceel is volledig in eigendom en heeft een oppervlakte van 5 are en 40 centiare. De toren staat in een woonwijk en wordt gezien als de baken van de omgeving.

Heldere visie

Vitens draagt haar objecten en de gebieden waarin ze staan een warm hart toe. Ze worden beslist niet ‘zomaar’ van de hand gedaan. Naast een reële koopsom moet de nieuwe eigenaar een heldere visie neerleggen om in aanmerking te komen voor de koop. Hierin moet hij/zij aangeven wat de meerwaarde is van de koop voor zowel het object als de omgeving. Daarnaast moet de koper ook rekening gehouden met de eisen van betrokken gemeente.

Plan ingediend

Voor de watertoren in Breukelen is door de nieuwe eigenaar een plan ingediend bij de gemeente Stichtse Vecht voor de verbouw tot 10 woningen. Voorts is in dit plan een grondgebonden woning direct naast de toren begrepen om aan het vereiste van drie sociale huurwoningen te kunnen voldoen. Het college van de gemeente heeft een positieve grondhouding ten aanzien van het plan.

Tussen 2014 en 2017 verkocht Vitens al diverse cultuurhistorische objecten waarvan een aantal een fraaie herbestemming hebben gekregen.

Watertoren Breukelen

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.