Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.    Leer meer

Waarom zit er op de ene plaats meer kalk in kraanwater dan op de andere?

Vitens haalt haar water voor het grootste deel uit bronnen diep onder de grond. Voordat het water in een bron terechtkomt, legt het een lange weg af. Het sijpelt in tientallen jaren door de bodem naar beneden. Onderweg neemt het water mineralen met zich mee. Eén van deze mineralen is calcium – samen met magnesium ook wel kalk genoemd.

Op veel plekken een andere bodem
Maar waarom is de hardheid van het water (de hoeveelheid kalk die erin zit) dan overal anders? Simpel! Omdat de bodem in Nederland overal anders is. Het water in Utrecht neemt bijvoorbeeld meer mineralen mee naar de bron dan het water op de Veluwe. In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° DH. Dit betekent dat het water zacht tot gemiddeld is.

Te zacht water is niet goed
In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6° DH. Dit Drinkwaterbesluit wordt door de overheid gemaakt en volgt de richtlijnen van de World Health Organization. Vanwege dit Drinkwaterbesluit mogen wij dus niet alle kalk uit het water halen. De reden hiervoor is dat een klein beetje kalk in het water jouw leidingen thuis en onze transportleidingen beschermt. Daarnaast zijn calcium en magnesium erg gezonde mineralen: je botten worden er sterk van en je verteringssysteem werkt er beter door. Magnesium kan zelfs helpen tegen hart- en vaatziekten.

Ontharden van water is niet bij wet verplicht
Ondanks dat het ontharden van water niet bij wet verplicht is, doet Vitens dit wel op steeds meer plaatsen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder kalkaanslag ontstaat in de badkamer. Ook is het beter voor het milieu (er hoeft minder zeep gebruikt te worden), en vinden de meeste mensen zachter water lekkerder.

Wat gebeurt er met kalk dat uit het water gehaald wordt?
Vitens verkoopt de kalk dat uit het water gehaald wordt aan de glasindustrie en aan veevoerbedrijven. Veevoerbedrijven verwerken dit in kippenvoer, omdat kippen kalk nodig hebben om stevige eierschalen te maken. De opbrengst van de verkochte kalk helpt Vitens de prijs van kraanwater laag te houden.

Weten of het water uit jouw kraan hard of zacht is?
Kijk op www.vitens.nl/waterhardheid. Op onze website vind je daarnaast meer informatie over waterhardheid, apparaten ontkalken en het gebruik van waterfilters- en ontharders.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.