Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.    Leer meer

Waarom zit er kalk in kraanwater?

Voordat we van water in onze waterzuiveringsbedrijven drinkwater maken, heeft het een lange weg afgelegd als grond- of rivierwater. Onderweg worden er mineralen opgenomen uit de bodem. Kalk is een van deze mineralen.

Wat is hard water?
Hard water is water waar veel kalk en magnesium in zit. Als er weinig kalk in water zit, heet het ‘zacht’ water. Het gebied, maar ook verschillende soorten bronnen zorgen voor hard of zacht water. Zo kunnen duinwater en grondwater van nature rijk aan kalk zijn.

Wat merk je van hard water? Hard water zorgt vooral voor meer kalkaanslag. Op je glazen douchewand bijvoorbeeld. Of in je waterkoker of wasmachine. Ondanks alle reclames over vaatwassers en wasmachines die nog steeds stukgaan door kalkaanslag, komt hard drinkwater nog maar in enkele gebieden in Nederland voor. Waterbedrijven ontharden vrijwel overal het water met speciale installaties, bijvoorbeeld Vitens bij productiebedrijf Bunnik.

Waarom wordt niet alle kalk uit het water gehaald? Heel eenvoudig: dat mogen we niet! Drinkwaterbedrijven moeten voldoen aan de drinkwaterwet. Deze wordt door de overheid gemaakt en volgt de richtlijnen van de World Health Organization. Er staan regels in die aangeven hoe zacht wij als drinkwaterbedrijf het water mogen maken. Als je namelijk te veel kalk uit het water haalt, worden onze transportleidingen aangetast.

Hoe gezond is kalk in kraanwater? Kalk in kraanwater is gezond! De mineralen calcium (kalk) en magnesium bepalen de hardheid en zijn noodzakelijk voor de mens. Je botten worden er sterk van en je verteringssysteem werkt door kalk ook beter. Bovendien kan magnesium helpen tegen hart- en vaatziekten.

Hoe weet je of water hard is?
De hardheid van water wordt aangegeven met Duitse graden. Hieronder zie je een tabel waarin de hardheid van water uitgedrukt staat:

0 tot 4 °DH: zeer zacht water
4 tot 8 °DH: zacht water
8 tot 12 °DH: gemiddeld
12 tot 18 °DH: vrij hard water
18 tot 30 °DH: hard water

Weten of het water uit jouw kraan hard of zacht is?
Kijk op www.vitens.nl/waterhardheid. Op onze website vind je daarnaast meer informatie over waterhardheid, apparaten ontkalken en het gebruik van waterfilters- en ontharders.

Waarom zit er kalk in kraanwater

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.