Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

 Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.

Meer informatie

Waar gaat al het regenwater heen?

Had jij de afgelopen dagen soms ook het idee dat jouw straat of buurt overstroomde? Het regende soms zó hard!

Extreme neerslag komt steeds vaker voor en wordt een serieus probleem voor de toekomst. Toch is er niet méér water dan eerst, want al het water op de wereld gaat steeds in een kring rond: de waterkringloop. Maar als het weer eens hard heeft geregend, waar stroomt het water dan naartoe?

Naar het grondwater

Water dat op gras, in parken of bossen valt, zakt de grond in. Regenwater dat nu bijvoorbeeld valt in onze waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden, sijpelt langzaam de grond in en bereikt over 25 jaar een ondergrondse waterbron. Het kan zelfs nog veel langer duren, want in Utrecht is dit zelfs pas over 500 jaar. Van dit grondwater wordt door Vitens drinkwater gemaakt.

Regen in de stad

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het regenwater in de stad niet zo makkelijk de grond insijpelt. Door de vele wegen en stoepen wordt in de meeste steden het regenwater in aparte buizen afgevoerd. Op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.

Tip: plaats een regenton

Plaats een regenton in je tuin en vang het regenwater op. Het regenwater kun je niet alleen gebruiken om je tuin te sproeien, maar ook om je auto te wassen en je ramen te lappen. Op deze manier kun je makkelijk water besparen.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.