Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

 Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.

Meer informatie

Vitens corporate

Sproeien en opzetzwembaden zorgen voor miljarden liters extra drinkwaterverbruik

Vitens ziet waterverbruik exploderen: iedereen zal moeten minderen

Op zaterdag 30 mei is de watervraag bij Vitens geëxplodeerd met 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Gisteren waren in Overijssel en Gelderland piekmomenten van lokaal tot 70% meer afgifte van drinkwater dan normaal. De druk werd daarom verlaagd, zodat er zo min mogelijk gebieden echt zonder water kwamen te zitten. In de maand mei werd in totaal ruim 4 miljard liter extra getapt. “Operationeel zijn we aan de randen van onze mogelijkheden gekomen”, zegt bestuursvoorzitter Jelle Hannema.

Vitens kijkt met zorg naar de extreme stijging van het verbruik. “Droogte zorgt ervoor dat de tuinen dagelijks lang worden gesproeid en daar komt bovenop dat er massaal grote opzetzwembaden worden aangeschaft. Die worden met vaak duizenden liters drinkwater gevuld. Dat is echt reden tot grote zorg voor de komende weken en maanden”, stelt Hannema.

Vitens voorziet problemen als de drinkwatervraag niet snel wordt teruggeschroefd. In samenspraak met bevoegde instanties moet gezocht worden naar passende maatregelen. In dat overleg kan de conclusie getrokken worden of er restricties zoals een sproeiverbod noodzakelijk is. “Dat is voor niemand leuk, maar wij voorzien dat de situatie niet langer houdbaar is als we niets doen”, zegt Hannema. “We hebben onze operationele mogelijkheden tot het uiterste gerekt en onze klanten opgeroepen zuinig te zijn. Boeren in verschillende delen van het land hebben al sproeiverboden opgelegd gekregen van de Waterschappen. Die zien hun gewassen verpieteren. Het kan niet zo zijn dat we ondertussen in de tuin een opzetzwembad laten vollopen met vele duizenden liters drinkwater.”

Twee bedreigingen

Vitens ziet dat een aantal bedreigingen gelijktijdig samenkomen: een droog voorjaar met massaal sproeien tot gevolg en een mogelijk warme zomer met meer recreatie in eigen land dan voorgaande jaren. Dit vanwege corona. “Op deze samenloop van omstandigheden bereiden we ons voor, maar aan onze mogelijkheden zitten beperkingen. Binnen de vergunningen die we van de provincies krijgen pompen we water op uit grondwaterbronnen. Bovendien kunnen we het beschikbare water maar één keer benutten. Een andere beperking zit in de capaciteit van het drinkwatersysteem. Als iedereen tijdens warme dagen tegelijkertijd de kraan openzet en ook nog eens lang het water laat stromen, dan raakt de dagelijkse hoeveelheid drinkwater in de voorraadtanks op. Het gevolg is dat er minder of zelfs geen water meer uit de kraan komt.”

Groot verschil

Hannema: “Het uitgangspunt blijft dat we moeten kunnen rekenen op veilig en betrouwbaar drinkwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Door extreme omstandigheden komt die zekerheid nu in een ander daglicht te staan. Met elkaar kunnen we zorgen voor minder drinkwaterverbruik. Een kleine bijdrage van iedereen maakt een groot verschil.”

Opzetzwembaden

Onderzoeksbureau Motivaction heeft onderzocht hoe het zit met opzetzwembaden in het Vitensgebied. Uit dat onderzoek blijkt dat 26% van alle huishoudens in de vijf Vitens-provincies een opzetzwembad heeft en 20% overweegt er eentje aan te schaffen. Een opzetzwembad bevat gemiddeld 2400 liter drinkwater en is wat anders dan een klein opblaasbadje. Als 26% van deze zwembadbezitters de komende zomerperiode het drinkwater drie keer ververst (voorzichtig scenario), dan moet daarvoor 5 miljard liter drinkwater worden geleverd. Om een indruk te krijgen: dat is net zoveel als Vitens in vijf volle dagen levert aan al haar 5,7 miljoen klanten. Vitens roept zwembadbezitters op om het water met de mogelijkheden die daarvoor zijn te zuiveren en er zo lang mogelijk mee te doen in plaats van het water regelmatig te verversen. Klanten die overwegen een opzetzwembad aan te schaffen wordt gevraagd om twee keer na te denken. De buitenzwembaden zijn open en er kan volop worden gezwommen in meren, plassen en de zee.

Op drie manieren zuinig met drinkwater

Met drie makkelijke aanpassingen zorgen we met elkaar voor een grote verandering:

  • Sproei alleen als het echt noodzakelijk is en in ieder geval vóór 7:00 uur ’s ochtends of na 22:00 uur ’s avonds
  • Ververs het water in een groot opzetzwembad zo min mogelijk door te zorgen voor goede zuivering
  • Douche zo kort mogelijk

Meer informatie over water besparen in de zomer.

alt

Water besparen

In de zomer gebruiken we miljoenen liters drinkwater extra. Voor de tuin of zwembadjes. Soms is het verbruik zo hoog dat er minder water uit de kraan komt. Help mee om dat te voorkomen en ga zuinig om met drinkwater.

Zonnig weer zuinig met water

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.