Vijf tips om water te besparen

2019 is begonnen en dat betekent voor veel mensen de start van goede voornemens. In januari geven we daarom wekelijks een aantal tips die je helpen om deze voornemens waar te maken. Deze week geven we 5 tips om water te besparen. Hiermee kun je niet alleen kosten besparen, maar draag je ook bij aan een schoner milieu!

Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water. Is dat wel nodig? Het meeste water is bedoeld voor wassen, schoonmaken en het toilet doortrekken. Je bespaart al snel enkele duizenden liters water per jaar door korter te douchen. Dat is prettig voor je portemonnee en vooral voor het milieu. Alle reden om bewust en duurzaam om te gaan met water. Start nu met water besparen en bekijk deze 5 tips.

1. Warm water

Het opwarmen van water duurt vaak een tijdje. De kraan aanzetten en wachten is het makkelijkste. Zonde van al dat schone drinkwater dat wegloopt door de afvoer. Je kunt ook een gieter vullen om de planten water te geven, de waterkoker vullen of een pan die je later gebruikt om groente in te koken. Ga zo maar door. Hiermee bespaar je enkele liters per dag. In een jaar loopt dat al snel op richting de 800 liter!

2. Tandenpoetsen

Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Dit is bijzonder zinloze waterverspilling. Al het water dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Je spoelt tijdens het tandenpoetsen, wanneer je dat twee minuten doet, meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

3. Vang regenwater op

Vroeger is niet altijd beter, maar wel als het om het opvangen van regenwater gaat. In en rondom het huis heb je echt niet altijd water van drinkwaterkwaliteit nodig. Ouderwets of niet, een regenton is ideaal om water te besparen. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. Het is zelfs beter voor je planten en auto omdat regenwater nauwelijks kalk bevat. Je kunt er zelfs je ramen mee lappen!

4. Neem een douche in plaats van een bad

Het vullen van een bad kost ongeveer 120 liter water. Dat is net zoveel als we gemiddeld op een dag aan water verbruiken! Een douchebeurt van 8 minuten kost ongeveer 60 liter. Dat is makkelijk bespaard! Wil je nog meer besparen? Dan kun je natuurlijk korter douchen.

5. Kraanwater in de keuken

Tijdens het koken maken we veel gebruik van kraanwater. Je kunt makkelijk water besparen door je groenten te stomen in plaats van te koken, niet een te grote pan te gebruiken en je groente te wassen in een laagje water in plaats van onder een stromende kraan.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.