Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u binnenkort door ons gebeld.

Op dit moment voert Vitens alleen urgent werk achter de voordeur uit. Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u zo snel mogelijk door ons gebeld om deze te annuleren of te verzetten.

Meer informatie

[Persbericht] Teruggave precarioheffing aan klanten in gemeenten Oldebroek en Hattem

Zwolle, 9 januari 2020. Klanten van Vitens in de gemeente Oldebroek en Hattem hebben over de jaren 2018 en 2019 via de drinkwaterrekening de kosten van de gemeentelijke belasting precario betaald. Deze mensen ontvangen het door hun betaalde bedrag van de precarioheffing over 2018 en 2019 retour. Vitens heeft via de rechter bezwaar gemaakt tegen de precarioheffing en is door de rechtbank in het gelijk gesteld. Dit betekent dat de precarioheffing van de gemeente Oldebroek en Hattem aan Vitens niet  wettig was. 

In een aantal gemeenten, waaronder de gemeente Oldebroek en Hattem, wordt precariobelasting geheven. Dit is een gemeentelijke belasting waarvan de kosten door Vitens via de drinkwaterrekening worden doorberekend aan de klanten. Vitens heeft bezwaar gemaakt tegen de precarioheffing. Vitens vindt dat kraanwater, als primaire levensbehoefte, betaalbaar moet zijn en blijven. Het drinkwaterbedrijf is door de rechtbank in het gelijk gesteld, waardoor beide gemeentes geen precariobelasting hadden mogen heffen. 

Nu Vitens in het gelijk is gesteld krijgen de klanten in Oldebroek en Hattem het door hen betaalde bedrag voor precario over 2018 en 2019 terug gestort. De bedragen inclusief btw zijn:

Oldebroek
2018: € 77,95
2019: € 80,90

Hattem: 
2018: € 60,32
2019: € 62,66

Klanten die in 2018 of 2019 van of naar de gemeente Oldebroek of Hattem zijn verhuisd hebben betaald voor de periode dat ze woonachtig waren in de gemeente. Klanten krijgen het bedrag retour dat ze voor de precarioheffing aan Vitens hebben betaald. 

Klanten krijgen het volledige bedrag terug dat ze hebben betaald aan Vitens, maar nadat de jaarlijkse afrekening is verzonden, in augustus. Dit komt omdat het administratieve systeem van Vitens vereist dat eerst alle eindafrekeningen van alle bewoners moeten zijn verwerkt en/of verstuurd. 

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.