Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

 Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.

Meer informatie

Met Jong Vitens op studiereis naar Luxemburg

Op woensdagavond vertrokken 25 Jong Vitensers naar Luxemburg. Daar begonnen ze aan een studiereis van vier dagen. De Jong Vitensers verbleven in het idyllische plekje Esch-sur-sure, verscholen tussen de bergen en het bos.

Dag 1: De metalen arm van SEBES

Dag één ging leerzaam van start met een bezoek aan waterkrachtcentrale SEO. Deze centrale is gebouwd met vier doelen: recreatie, stroomvoorziening, hoogwatervoorziening en drinkwatervoorziening. De centrale wekt ongeveer evenveel stroom op als twee tot vier windmolenturbines!

‘s Middags bezochten de Jong Vitensers drinkwaterbedrijf SEBES, een bedrijf van ongeveer zeventig man. SEBES pompt water op met behulp van een soort metalen arm onder water. Deze arm beweegt continu en bevat allerlei sensoren, waardoor SEBES telkens weer de beste kwaliteit water weet op te pompen.

De avond sloot af met een diner roulette. Meerdere discussiepunten over belangrijke vraagstukken binnen Vitens waren opgesteld. Bij iedere dinergang schoven de Jong Vitensers door naar een andere vraag. Zo werd ieder onderwerp telkens in kleine groepjes bediscussieerd.

Dag 2: In de kelder van de ambassadeur

De tweede dag zat vol met bedrijfsbezoeken. In de ochtend werd een afvalwaterzuiveringsbedrijf bezocht. Dit bedrijf moest ondanks een verbouwing van meer dan vier jaar op volle toeren blijven draaien! ‘s Middags bezocht de groep een incubator. Dat is een soort broedplaats voor startups. Hier kreeg Jong Vitens een presentatie van drie startups in de watersector.

Een interessante afsluiter van de middag was een bezoek aan de residentie van de ambassade. Onder het genot van kaasknabbels en bubbels kreeg de groep te horen hoe de ambassade probeert om de verbinding en samenwerking tussen Nederland en Luxemburg te ondersteunen en optimaliseren. Hierbij stonden de thema’s duurzaamheid en circulariteit centraal. Om te laten zien hoe duurzaam de ambassadeur zelf met water omging, mocht Jong Vitens een kijkje nemen in zijn kelder. Daar had hij een enorme waterzak geïnstalleerd om regenwater in op te vangen. Hiermee sproeit de ambassadeur zijn tuin.

Dag 3: Bijkomen op de Müllerthal trail

De derde dag moest iedereen even bijkomen. Soms stilstaan en genieten is ook belangrijk! Al kwam er uiteindelijk niet erg veel van stilstaan: de groep reisde af naar natuurgebied Müllerthal en heeft daar de Müllerthal trail van 8,4 km gelopen. Deze prachtige regio staat bekend als ‘klein Zwitserland’. Adembenemend!

Dag 4: De terugreis.

De Jong Vitensers kijken terug op een ontzettend mooie en leerzame reis. Wat gaaf om te zien dat iedereen het erg naar zijn zin had. Op naar de volgende reis!

Jong Vitens bij ambassade Luxemburg
Jong Vitens bij ambassade Luxemburg

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.