Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u binnenkort door ons gebeld.

Op dit moment voert Vitens alleen urgent werk achter de voordeur uit. Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u zo snel mogelijk door ons gebeld om deze te annuleren of te verzetten.

Meer informatie

RTV Utrecht op bezoek bij Vitens: schoon grondwater is niet vanzelfsprekend

“De mensen moesten eens weten, als ze onder de douche staan, dat dit er allemaal achter zit.” Dat vertelt verslaggever Robert Jan Booij van RTV Utrecht tijdens een bezoek aan één van onze productielocaties. Hij heeft gelijk: drinkwater maken doe je niet zomaar. Helaas wordt het steeds moeilijker, omdat bronnen vervuild raken.

Voordat grondwater als drinkwater uit de kraan komt, wordt het gezuiverd. Eén van de eerste stoffen die Vitens uit het “ruwe water” haalt is kalk. Ook methaan wordt uit het grondwater gehaald, terwijl een beluchtingsinstallatie zuurstof toevoegt. Kalk en methaan zijn natuurlijke stoffen. Het is heel normaal dat die in het water zitten. Maar Vitens komt steeds vaker onnatuurlijke stoffen tegen in zijn grondwaterbronnen, zoals medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen. 

Zuinig op grondwater

Die onnatuurlijke stoffen komen in het grondwater terecht via de bovengrond en oppervlaktewater (zoals sloten, rivieren en meren). Frank Schoonenberg, procestechnoloog bij Vitens, vertelt: “Maar daar [grondwater] moeten we natuurlijk wel zuinig op zijn. We moeten zorgen dat we geen chemische stoffen morsen op de bovengrond. En we moeten ook uitkijken met nieuwe energiezuinige systemen zoals geothermie en koude-warmteopslag, dat we die kleilaag niet doorboren.”

Natuurlijke filter

Die kleilaag waar Frank over vertelt, is erg belangrijk voor de kwaliteit van het grondwater. Het is een natuurlijke filter die het grondwater beschermt tegen veel schadelijke stoffen. Daardoor is grondwater vaak schoner dan oppervlaktewater. En dat betekent dat het minder gefilterd hoeft te worden voordat het als drinkwater uit de kraan komt. En minder filteren betekent goedkoper water.

Schoon drinkwater voor de volgende generatie

“Dus er moet aan de weg getimmerd worden om het allemaal schoon te houden in de toekomst? Dat is, om het zacht uit te drukken”, vraagt Robert Jan. Toxicoloog Merijn Schriks bevestigt dit en gaat zelfs nog een stap verder: “drinkwater is iets wat je van generatie aan generatie overgeeft. Het is eigenlijk aan ons nu om ervoor te zorgen dat de generatie na ons ook schoon drinkwater kan gebruiken.” 

Schoon drinkwater is dus niet vanzelfsprekend. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat we nu en in de toekomst zuinig omgaan met onze bronnen. Zodat water duurzaam, lekker en goedkoop blijft. Benieuwd waar jouw water vandaan komt? Doe dan de postcodecheck! Hier vind je ook meer informatie over de hardheid en zuurgraad van je water. Benieuwd naar het hele interview van RTV Utrecht? Luister het item via deze link.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.