Lage waterdruk in Overijssel en Gelderland door extreem waterverbruik.

Beperk uw watergebruik. Volg onze adviezenKijk voor de laatste stand van zaken op waterstoring.nl   

Maximaal meedenken met het Prinses Maxima Centrum

Bij een test kort voor de opening van het Prinses Máxima Centrum afgelopen zomer haperde de watermistinstallatie, die beginnende branden moet blussen. Dit kwam door ijzerdeeltjes in het drinkwater. Dankzij een soepele samenwerking is de aansluiting in recordtempo aangepast.

 

Wie door het prachtige Prinses Máxima Centrum in Utrecht loopt, merkt meteen dat het geen gewoon ziekenhuis is. Hier werken artsen, verpleegkundigen en ook onderzoekers samen om kinderen met kanker uit heel Nederland te verzorgen. Het ruim opgezette gebouw heeft veel voorzieningen om het dagelijkse leven van de patiënten zoveel mogelijk te laten doorgaan. Ook zijn er 87 speciale ouder-kindkamers. Deze stellen vaders en moeders in staat heel dicht bij hun kind te verblijven. Het Prinses Máxima Centrum is een initiatief van zorgprofessionals en ouders van kinderen met kanker. Zij wilden alle zorg, onderzoek en educatie rond kinderoncologie op één plek bij elkaar brengen om de kans op genezing te vergroten.

 

In bedrijf blijven

Winfried Sprenger is teamhoofd Techniek & Huisvesting bij het Prinses Máxima Centrum. Hij ontvangt opnieuw de Vitensmedewerkers Stef van Beusekom, Theo van Vliet en Lix Key met wie hij samenwerkte tijdens de bouw. Volgens Winfried zijn veiligheid en leveringszekerheid van het water belangrijke aandachtspunten geweest. ‘Als je kind kanker heeft, wil je dat het zo snel mogelijk wordt opgenomen en behandeld. Daarom doen we er alles aan om in bedrijf te blijven. Zodat onze oncologen, verpleegkundigen en onderzoekers ongestoord hun werk kunnen blijven doen.’

 

Winfried vertelt dat het Prinses Máxima Centrum diverse voorzieningen heeft die de veiligheid en de continuïteit van de drinkwaterlevering waarborgen. Zo is er een eavanceerde watermistinstallatie die branden kan blussen door als het ware een mistgordijn op te trekken. Dit heeft als groot voordeel dat er minder schade ontstaat bij een eventuele brand. Verder is het Prinses Máxima Centrum voorzien van een reinwatertank met een capaciteit van 25 kubieke meter (dat is tweederde van het dagverbruik). En voor het opvangen van langdurige storingen van de watervoorziening is er een buitenvulpunt aangelegd. In geval van nood kunnen hier tankwagens de watervoorraad aanvullen.

 

Spannend

Het Prinses Máxima Centrum van water voorzien is geen gemakkelijke opgave geweest, vertelt Stef van Beusekom, Specialist Onderhoud bij N&L. Hij heeft de aansluiting op het net in goede banen geleid. Stef: ‘Wij zijn afgeweken van onze normale standaarden door het Centrum aan te sluiten via de meterput van het naastgelegen Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ook had het centrum extra capaciteit nodig vanwege die watermistinstallatie.’

 

De aansluiting op het net was ruim op tijd klaar. Maar het werd toch nog spannend omdat de watermistinstallatie bleek te haperen. Winfried kwam er tijdens een test achter dat de filters vervuild waren met ijzerdeeltjes uit het water. Dit euvel kon alleen worden verholpen door het Prinses Máxima Centrum opnieuw, maar op een andere manier, aan te sluiten. De oplossing bestond uit het onder een hoek van 45 graden – in plaats van horizontaal –
plaatsen van de aanvoerleiding op de transportleiding. Daardoor zuigt de aanvoerleiding het water van boven uit de transportleiding, waar geen sediment (met ijzerdeeltjes) ligt.

 

Hoogste prioriteit

Het aanpassen van de aansluiting was een dure en arbeidsintensieve klus, waarvoor maar weinig tijd beschikbaar was. Tussen de ontdekking van het ijzer in het water en de officiële opening zat maar net iets meer dan twee maanden. Projectleider O&A Theo van Vliet dacht aanvankelijk dat het niet kon: ‘Normaal kost een nieuw project zeker vijftien weken voorbereidingstijd, onder meer vanwege vergunningen.’ Gelukkig bleek het onmogelijke toch mogelijk. Theo: ‘Alle bij de bouw en de aanleg van de leiding betrokken partijen deden hun uiterste best. Iedereen gaf dit project de hoogste prioriteit.’ Enkele dagen voor de officiële opening kwam er ijzervrij water uit de kranen.

 

Winfried was blij dat alle betrokkenen bereid waren om af te wijken van de normale gang van zaken. ‘Dat lukt alleen als je met de juiste mensen schakelt, zoals met Lix die ik kende van een eerdere samenwerking bij het St. Antonius Ziekenhuis.’ Relatiemanager Lix Key: ‘Bij ons en bij alle Vitenscollega’s, onder meer van Netbeheer & Levering en Ontwerp & Aanleg, stond meedenken met de klant voorop bij dit project.’ Volgens Winfried zag iedereen de urgentie van de unieke zorgvoorziening die het Prinses Máxima Centrum is. ‘Alle betrokkenen liepen twee passen harder.’


De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.