Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

 Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.

Meer informatie

Terug naar overzicht

Kraanwater of flessenwater?

Kraanwater in de horeca, helaas nog niet overal

Kraanwater is in sommige restaurants moeilijker te krijgen dan je zou denken. Niet alle restaurants schenken (gratis) kraanwater aan hun gasten, blijkt uit recent onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Erg jammer, want kraanwater zou overal beschikbaar moeten zijn!

Beschikbaarheid kraanwater

In het onderzoek van KHN werd aan 655 horecaondernemers gevraagd of zij bereid zijn om gratis kraanwater te schenken. Iets minder dan de helft antwoordt hierop met ja. Zestien procent van de ondernemers is helemaal niet bereid om gratis kraanwater te schenken. De rest zit er een beetje tussenin. Bij hen krijg je alleen kraanwater als je er duidelijk naar vraagt, of als je er een wijntje bij bestelt. Net als KNH moedigt Vitens horecaondernemers aan om kraanwater te serveren. Aan de ondernemers zelf de keuze om hun klanten iets of niets in rekening te brengen.

Waarom kraanwater?

Nederland staat bekend als het land met het beste kraanwater ter wereld. Het is niet alleen van topkwaliteit, maar ook ontzettend duurzaam en gezond. Zo komt kraanwater nooit verder dan 10 kilometer bij jou vandaan en verpakken we het niet in plastic flesjes. Het is dus echt een duurzaam streekproduct! Daarnaast wordt kraanwater getest op meer dan 1400 stoffen en voldoet het aan honderden wettelijke eisen. Hierdoor doet het écht niet onder aan flessenwater. Er zijn dus genoeg redenen om gewoon kraanwater te drinken. Ook wanneer je lekker uit eten gaat. Gelukkig zijn verreweg de meeste horecaondernemers bereid een glas water voor je in te schenken. Al moet je er dan misschien wel een wijntje bij bestellen.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.