Kilo’s kwijtraken met kraanwater

2019 is begonnen en dat betekent voor veel mensen de start van goede voornemens. In januari geven we daarom wekelijks een aantal tips die je helpen om deze voornemens waar te maken.

Een van de populairste goede voornemens is afvallen of gezonder leven. We vroegen het Voedingscentrum op wat voor manier water kan helpen bij het kwijtraken van kilo’s en waarom kraanwater zo gezond is.

1. Helpt kraanwater drinken bij afvallen?

Water staat samen met koffie en thee zonder suiker als vocht in de Schijf van Vijf. Water is dan ook een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker. Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.

2. Waarom is water drinken gezond?

Water is een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien. Het drinkwater uit de kraan is in Nederland van goede kwaliteit. Kraanwater heeft veel pluspunten: geen calorieën, goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar.

3. Maakt het uit wat voor water? Fles of kraanwater?

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit. Daarnaast blijkt kraanwater honderden malen beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles.

4. Hoeveel water zou je dagelijks moeten drinken?

Water drinken is belangrijk. We raden volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Water drinken, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker, is het gezondst.

Kilo's kwijtraken

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.