Implementatieprijs voor snelle detectie van bacterie in drinkwater

Nauwe samenwerking tussen Laboratorium Vitens, KWR en andere laboratoria

Dinsdag 13 november vond de jaarlijkse onderzoeksbijeenkomst BTO plaats bij KWR in Nieuwegein. Deskundigen van waterbedrijven en onderzoekers van KWR blikten die avond terug op diverse onderzoeken uit de drinkwatersector. De middag stond in het teken van de uitreiking van de Implementatieprijs 2018. Met trots kunnen we zeggen dat het Laboratorium van Vitens, samen met KWR, Aqualab Zuid, De Watergroep, Het Waterlaboratorium (HWL) en Waterlaboratorium Noord (WLN), in de prijzen is gevallen. Gezamenlijk ontwikkelden deze partijen een snelle detectie van de E.coli bacterie in drinkwater.

De erkende methode: snelle detectie van de E.coli bacterie in drinkwater

De reden dat dit project in de prijzen is gevallen, had vooral te maken met de kracht van de intensieve samenwerking tussen de specialisten van de deelnemende laboratoria. Door dit project is de nieuwe moleculaire-biologische techniek (RT-PCR) geïmplementeerd bij alle Nederlandse drinkwaterlaboratoria en het Belgische laboratorium ‘De Watergroep’. Hiermee kan E.coli sneller in drinkwater worden aangetoond: binnen vier uur in plaats van 16 uur met de standaard kweekmethode. De methode is gevalideerd volgens de geldende ISO-norm. De resultaten van deze validatie zijn gebruikt om de methode wettelijk geaccepteerd te krijgen.

Eerste stap naar acceptatie van moleculaire en alternatieve methodes

Sinds 23 april 2018 is het gebruik van de methode door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wettelijk geaccepteerd. Deze wettelijke acceptatie wordt gezien als een eerste stap naar de acceptatie van meer moleculaire en alternatieve methodes voor detectie van bijvoorbeeld fecale verontreiniging. De intensieve samenwerking tussen het laboratorium van Vitens, KWR en de andere laboratoria heeft als doel om wettelijk geaccepteerde snelle methodes te implementeren, waarmee bij calamiteiten (leidingbreuk of –reparatie) snel inzicht wordt verkregen in de betrouwbaarheid van het drinkwater. Hiermee worden risico’s op de volksgezondheid beperkt en kunnen leidingen weer snel in bedrijf worden genomen.

Beloning voor succesvolle samenwerking

De BTO Implementatieprijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het collectieve onderzoek voor de waterbedrijven (BTO) heeft de Implementatieprijs ingesteld als beloning voor een succesvolle samenwerking tussen kennisinstituut KWR en de waterbedrijven. De prijs benadrukt het belang van daadwerkelijke implementatie van ontwikkelde BTO-kennis en -technologie bij waterbedrijven om methodes of bedrijfsvoering te verbeteren. Daarnaast inspireert de prijs anderen een stap verder te gaan dan het opleveren van een product.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.