Hoe lang zijn ijsklontjes houdbaar?

Heb je nog wat ijsklontjes van vorig jaar in de vriezer liggen? En liggen deze open in de vriezer? Gooi die dan maar snel weg. Niet alles is namelijk lang houdbaar in de vriezer. Zelfgemaakte ijsklontjes in een open bakje kun je een tot twee weken bewaren. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo’n drie maanden bewaren. Waarom is dit zo? En wat gebeurt er dan allemaal met een ijsklontje in de vriezer?

Houdbaarheid van water

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat water uit de kraan ook een houdbaarheidsdatum heeft. Kraanwater is een dagvers product, dat ongekoeld ongeveer een dag goed blijft. Zuiver water (H2O) is daarentegen oneindig lang goed, omdat hier geen stoffen in zitten waar bacteriën van kunnen leven. Ook mineralen die in water zitten, zoals calcium, bederven niet. De boosdoeners, die water laten bederven zijn bacteriën. Door bijvoorbeeld een vieze kraan, of doordat je een fles aan je mond zet komen er al gauw veel bacteriën in het water terecht. Ook als er zuurstof bij het kraanwater komt, gaan de bacteriën groeien en bederft het water.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor de bacteriën in een glas vers getapt kraanwater. Ons kraanwater voldoet aan veel strengere wettelijke eisen dan het water dat je in de winkel koopt. Water uit de supermarkt is langer houdbaar, omdat het luchtdicht verpakt is. Echter, eenmaal open, gelden dezelfde regels als voor kraanwater.

Wat gebeurt er in de vriezer?

Bacteriën in de vriezer blijven in leven. De koude temperatuur zorgt er alleen voor dat de groei van het aantal bacteriën gestopt of geremd wordt. De deur van de vriezer gaat open en dicht en warmere producten worden er ingezet. Andere producten die in de vriezer staan kunnen vervliegen en bij afkoeling opnieuw bevriezen óp het ijsklontje. Het vocht van de doperwten, het vlees dat op een vergeten plekje achterin de vriezer ligt, het restje avondeten van vorige week, al deze dampen en smaken kunnen terechtkomen op jouw ijsklontjes. Je kunt je misschien voorstellen dat de combinatie van deze producten op één ijsklontje niet al te best smaken.

Werkt het als ik mijn ijsklontjes eerst afspoel?

Het vocht in de lucht en de vervlogen dampen uit andere producten, vormen een laag rijp op de ijsklontjes. De ijsklontjes afspoelen helpt niet. De structuur van het ijs is poreus. De bacteriën kunnen daar in gaan zitten. Misschien klinkt nu de bekende uiting “Hier word ik niet vrolijk van!” al in je hoofd.

Hoe zit het met ijsklontjes in de horeca?

IJsklontjes in de horeca worden vaak niet lang bewaard, omdat er continu ijsklontjes worden gebruikt. De meeste restaurants en cafés hebben machines die de ijsklontjes maken met leidingwater. In Nederland kun je daarom gerust op het terras je drankje met ijs opdrinken. Pas in het buitenland wel op. Het is moeilijk te controleren hoe ze daar de ijsklontjes hebben gemaakt.

Wat is de beste manier om ijsklontjes te bewaren?

De beste manier om je zelfgemaakte ijsklontjes te bewaren, is in een luchtdichte verpakking. Dan kun je ze ongeveer drie maanden bewaren. Een open bakje ijsklontjes kun je maximaal twee weken bewaren.

Wist je dat warm water sneller bevriest dan koud water? Hier lees je hoe dat kan.

We zijn benieuwd wat je van deze pagina vindt, laat je mening horen.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.