Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u binnenkort door ons gebeld.

Op dit moment voert Vitens alleen urgent werk achter de voordeur uit. Heeft u een afspraak gepland? Dan wordt u zo snel mogelijk door ons gebeld om deze te annuleren of te verzetten.

Meer informatie

Terug naar overzicht

Sterke stijging watergebruik sinds start coronacrisis

Drinkwatergebruik lag afgelopen 4 weken ruim 1 miljard liter hoger dan vorig jaar

Zwolle, 16 april 2020

Sinds de start van de coronacrisis is het drinkwatergebruik fors gestegen. Drinkwaterbedrijf Vitens ziet over de afgelopen vier weken een stijging van 1 miljard liter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat komt omdat klanten aan huis zijn gebonden en dankzij het mooie weer massaal aan de slag zijn gegaan met het (her)inrichten van de tuin en het balkon. Er wordt al volop gesproeid en gewerkt met hogedrukreinigers en dat is te zien aan de cijfers van het watergebruik. Aanleiding voor Vitens om aandacht te vragen voor verantwoord drinkwatergebruik.

De boodschap van het drinkwaterbedrijf is om vooral te genieten van tuin en balkon, maar dat wel op een watervriendelijke manier te doen. Verder is het van belang om juist met deze hogere temperaturen alert te zijn op het gevaar van legionella in bedrijfspanden, winkels, clubhuizen en buurtgebouwen die nu al wekenlang niet worden gebruikt. Het advies is om daar regelmatig even langs te gaan om de leidingen goed door te spoelen, zodat de kans op legionella vermindert.

Watervriendelijk tuinieren, juist in het voorjaar

Bij het maken van plannen voor de tuin dit voorjaar zijn er tal van manieren om te zorgen dat er zo min mogelijk kraanwater nodig is om het nieuwe gras en/of de planten groen te houden. Dat kan door na te denken over een manier om regenwater op te vangen in de tuin, bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton. Of om bij het kiezen van nieuw groen te kijken naar droogtebestendige planten, grassoorten en bodembedekkers. Door vanaf het voorjaar een slim sproeibeleid te hanteren en planten te laten wennen aan droogte ontwikkelen ze betere wortels en hebben ze straks in de zomer minder sproeiwater nodig.

Een ander typisch voorjaarskarwei is het schoonmaken van tegels, tuinmeubelen en andere zaken met een hogedrukreiniger. Een uurtje met zo’n apparaat kost tussen de 500 en 1.200 liter drinkwater, terwijl de tuinmeubelen ook schoon worden met een emmer en een spons.

Meer tips voor een klimaatbestendige tuin

Vitens publiceert opgemaakt jaarverslag

Vitens heeft haar opgemaakte jaarverslag gepubliceerd. Deze wordt tijdens de uitgestelde aandeelhoudervergadering op 22 juni besproken en ter vaststelling voorgelegd.
Pijl rechts

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.