Drinkwaterbedrijf Vitens vraagt klanten extra zuinig te zijn op water tijdens warme dagen

Donderdag 27 juni 2019

Als de temperatuur in Nederland stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Normaal is het gemiddeld 120 liter per persoon per dag, maar op warme dagen loopt dat soms op tot 150 liter. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft tijdens de afgelopen erg warme dagen per dag 350.000.000 liter drinkwater extra geleverd. Dit is bovenop de ongeveer 1.000.000.000 liter water die normaal gesproken dagelijks wordt geleverd; een stijging van 35%.

Klanten kunnen hiervan merken, dat er soms tijdelijk een kleinere straal uit de kraan komt, bijvoorbeeld tijdens waterverbruik-piekuren, in de ochtend of de avond. De toename komt omdat mensen twee keer per dag gaan douchen, badjes vullen en massaal de tuin sproeien. Vitens doet tijdens de warme zomerperiode de dringende oproep extra zuinig te zijn op ons water.

Bespaaradvies drinkwater warme dagen

Het advies is om zoveel water te drinken als je wilt, juist tijdens warme dagen. Maar douche en sproei zo kort mogelijk. Vooral sproeien is de grootste waterverslinder tijdens warme en droge periodes. Het verzoek is om het sproeien zoveel mogelijk te beperken en dit bij voorkeur te doen voor 7 uur 's ochtends of na 22 uur 's avonds. Dan is de temperatuur lager en verdampt het water minder snel. En je vermijdt de waterverbruik-piekuren, wat beter is voor de waterdruk.

Waarom is water besparen belangrijk?

Vitens pompt grondwater op uit de bodem en maakt daar drinkwater van. De voorraad grondwater in Nederland is groot, heel groot. Maar dat betekent niet dat het drinkwaterbedrijf ongelimiteerd grondwater uit de bodem wil halen om aan de sterk groeiende vraag naar drinkwater te blijven voldoen. Vitens streeft naar een duurzame balans, in nauw overleg met andere organisaties die betrokken zijn bij de natuur en de bodem. Bij die balans past het ook om klanten bewust te maken van de enorme hoeveelheid drinkwater die het gemiddeld kost om te douchen (70 liter), te sproeien (100 liter voor 15 min.) en de wc door te spoelen (8 liter) en ze te vragen alert te zijn op overmatig waterverbruik.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.