Kraanwater graag

Het Nederlandse kraanwater staat bekend als het beste ter wereld. Het is lekker, gezond, duurzaam en goedkoop. Maar weinig mensen staan daar bij stil en daarom hebben we de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ gelanceerd.

De campagne moet er niet alleen toe leiden dat mensen zich bewust worden van al het goede van kraanwater, we willen ook dat het iedereen het normaler vindt om ook om kraanwater te gaan vragen. Daarom zetten we ons in om kraanwater op zo veel mogelijk plekken beschikbaar te maken en het verhaal achter kraanwater te vertellen.

Tappunten in de openbare ruimte

Binnenshuis kun je makkelijk aan kraanwater komen, maar buiten zit er vaak niks anders op dan het kopen van een flesje mineraalwater. Dat is zonde, want kraanwater is ongeveer 1000 keer zo goedkoop als flessenwater en ook nog eens 400 keer beter voor het milieu.

Kraanwaterdag

Daarom plaatsen we samen met stichting Join the Pipe tappunten in de openbare ruimte.

Voor elk geplaatst tappunt gaat er een donatie naar drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden die Vitens via Water for Life uitvoert. Meer informatie over tappunten.

Kraanwater op evenementen en festivals

Steeds meer Nederlanders geven aan dat ze ook buitenshuis vaker voor kraanwater willen kunnen kiezen. Bijvoorbeeld als ze uit eten gaan of een evenement bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer TNS Nipo, maar ook uit de ruim 100.000 mensen die in 2015 onze petitie 'Overal Kraanwater graag' ondertekenden. Bovendien houden organisatoren van festivals en evenementen zich steeds meer bezig met duurzaamheid, ook op het gebied van watergebruik. Verschillende festivalsorganisaties geven hier al gehoor aan door kraanwater gewoon beschikbaar te maken voor hun bezoekers, maar er is nog een hoop werk te doen. Daarom werken we samen met bijvoorbeeld de Bevrijdingsfestivals om te zorgen dat de keuze voor kraanwater tijdens evenementen normaal wordt.

kraanwater

Niet alleen op evenementen, maar ook in de horeca is nog ruimte voor verbetering. Daarom waren we in 2016 aanwezig op vakbeurs Horecava om te laten zien dat kraanwater schenken kansen biedt.

Op www.kraanwaterkaart.nl kun je zien welke horeca en festivals al gastvrije kraanwaterlocaties zijn. Daar krijg je al kraanwater als je daarom vraagt bij je bestelling. Maar dat mogen er nog veel meer worden! Want kraanwater is oer-Hollands, duurzaam, lekker én gezond! Klanten van Vitens die in de zomer van 2016 in de horeca op festivals of een zomers event om kraanwater vroegen, maakten kans op een gratis tappunt voor hun gemeente. Ze maakten kans als ze een ‘kraanwaterselfie’ op kraanwaterkaart.nl plaatsten.

 

Word kraanwaterschool!

Vitens faciliteert basisscholen om kraanwaterschool te worden. Een school laat daarmee zien bewust om te gaan met de gezondheid van kinderen en het milieu. Als school doe je jaarlijks mee aan de ‘kraanwaterdag’, een dag in het jaar waarop de hele school kraanwater drinkt (in 2018: 7 november). Want dat is lekker, gezond en duurzaam. Deze dag wordt gevierd met leuke quizen en activiteiten

Kijk hoe je kraanwaterschool wordt op www.kraanwaterschool.nl.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.