Word ook kraanwaterschool

Mededeling over gastlessen in verband met corona.
Vitens volgt het advies van het kabinet en het RIVM in haar maatregelen ten aanzien van haar activiteiten om verdere verspreiding van Corona te voorkomen. Onze educatieve programma’s zoals de gastlessen op (basis)scholen en de IVN Veldlessen worden tot en met maandag 31 augustus geannuleerd.

Uiteraard nemen wij uw aanvraag wel in behandeling en kunt u alvast een gastles boeken voor het nieuwe schooljaar 2020/2021 (vanaf 1 september 2020). Uiteraard hanteren we ook dan de geldende richtlijnen omtrent de coronamaatregelen van het RIVM.

Vitens kent drinkwater als geen ander. We vinden het belangrijk die kennis over te dragen aan de jeugd. Dit doen we onder andere met het educatieprogramma Kraanwaterschool. We willen de bewustwording bij basisschoolkinderen verhogen en kraanwater beschikbaar stellen in de klas. Dit sluit aan bij ons streven om kraanwater altijd en overal beschikbaar te maken. 

Kraanwaterschool
Kraanwaterschool is een compleet lesprogramma voor de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool. Op het educatieplatform Kraanwaterschool.nl kunnen kinderen alles ontdekken over kraanwater en Vitens. Kijk voor alle informatie op www.kraanwatergraag.nl/school

Op dit educatieve platform vind je de volgende onderdelen:

1. Gastlessen
Onze getrainde gastdocenten geven gastlessen aan basisschoolgroepen. Een les over het maken van water, die ongeveer 50 minuten duur. Voorbereiding door de leerkracht is niet nodig. Op een leuke en interactieve manieren leren kinderen meer over kraanwater. Met een kraanwaterbox vol met leerzame waterproefjes en een interactieve quiz. 

Als leerkracht kun je een gastles aanvragen op: www.kraanwaterschool.nl.

 

2. Spreekbeurt of werkstuk

Op www.watereducatie.nl vind je alles over water; proefjes, waterweetjes, quizzen en filmpjes!

 

3. Rondleidingen

 

In ons waterwingebied (IVN veldlessen)
IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Het IVN organiseert veldlessen voor de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Zwolle, Dalfsen en Laren. De leerlingen struinen dan in een waterwingebied van Vitens. In het veld gaan de leerlingen in groepjes van 4 of 5 kinderen met hulp van begeleidende (groot)ouders en leerkracht, de natuur onderzoeken en ontdekken. Ze gaan aan de slag aan de hand van een opdrachtkaart, gewapend met verrekijkers, loepen, schepnetten én al hun zintuigen. Een veldles duurt ongeveer 2 uur (een ochtend of een middag). De scholen worden uitgenodigd door IVN.

 

 

Meer informatie over veldlessen in Zwolle en Dalfsen

 

Meer informatie over veldlessen in Laren

  

Op een productiebedrijf

Wij organiseren geen rondleidingen of excursies in onze waterproductiebedrijven. De reden daarvoor is dat de veiligheidseisen strenger zijn geworden.

 

4. Tappunten 

Binnenshuis kun je makkelijk aan kraanwater komen, maar buiten zit er vaak niks anders op dan het kopen van een flesje mineraalwater. Dat is zonde, want kraanwater is ongeveer 1000 keer zo goedkoop als flessenwater en ook nog eens 400 keer beter voor het milieu. Daarom plaatsen we samen met stichting Join the Pipe tappunten in de openbare ruimte. Voor elk geplaatst tappunt gaat er een donatie naar drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden die Vitens via Water for Life uitvoert.

 

Meer informatie over tappunten

 

5. Kraanwaterdag

Woensdag 23 september 2020 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Wij nodigen alle basisscholen, bso’s en nso’s uit om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser. Aan de hand van een korte, aantrekkelijke les ontdekken kinderen van groep 1 t/m 8 waar hun kraanwater vandaan komt, hoe kraanwater wordt gezuiverd en hoe je zelf slim kunt omgaan met dit gezonde en duurzame natuurproduct. Meedoen is gratis en scholen die zich inschrijven, ontvangen gratis materialen. Kijk voor meer informatie en het aanmelden van je klas op www.kraanwaterdag.nl

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.